Close

Det der med budget

Skrevet af Linnéa Schmidt, en svensker i Danmark

Udgivet første gang 21. januar 2018.

Januar.. en måned hvor man ikke plejer at have så mange penge tilbage. Jeg har mange af de store poster (f eks forsikring før hele året) i januar og har lavet min budget så at den er ok til alle årets måneder. På denne måde får jeg en jævn og struktureret økonomi i min hverdag, hele året – og plads til investering.

For at en almindelig menneske, som mig selv – med fuldtidsjob og normal løn – skal finde penge til at investere hver måned er et budget virkelig vigtigt.

Nummer et er at kigge dine indkomster og udgifter igennem, og finde ud af hvad alle penge går til hver måned. Før jeg fik styr på min økonomi handlede jeg f eks meget take away kaffe, tøj, og gik på café. Jeg gør stadigt væk de her ting, men er idag mere bevidst om hvordan det påvirker min økonomi.

Udgifter kan fx være:

 • Husleje
 • Mobiltelefon
 • Mad
 • Netflix / Apple Music / Spotify
 • Tv / Internet
 • Forsikring
 • Transport (bil, bus etc)
 • Renter / afdrag på lån
 • Tøj
 • Restaurant og café
 • Ferie
 • Andre fornøjelser

 

Kig det hele igennem og find ud af hvor mange penge du bruger på de forskellige poster. Jeg køber stadigt tøj, går stadigt på restaurang og café. Men jeg er mere bevidst idag. Jeg køber dog ikke så meget tøj mere, da jeg hellere køber aktier. Men de er jo bare mig. Sådan var jeg overhovedet ikke før jeg begyndte at investere.

Planlæg i hvert fald et år frem, da det ofte kommer større poster i januar som man skal tælle med under hele året.

”Betal dig selv først”

Når man vil begynde at spare op / investere, så er et rigtigt godt råd at ”betale sig selv først”, altså når lønnen går ind så overfører du straks den del som du vil spare op / investere (kan du lægge 10% til side er det fantastisk). Jeg lægger 10-30 procent af min løn til side hver måned (netto), og går ikke på kompromis med den måde jeg vil leve mit liv på. Hver krone tælles.

Gør det til noget hyggeligt

Når jeg kigger min budget igennem, prøver jeg altid at gøre det til en hyggelig lille ting. Måske med en kop thé/kaffe eller et glas vin. Jeg synes om at strukturere tingene op, og laver gerne farverige diagrammer i excel.

Hvor mange penge bliver to take away kaffe i ugen?

Vi siger, at en take away kaffe koster 30 kroner. Om du afstår fra at købe to af disse hver uge, så sparer du 60 kroner om ugen, og 240 kroner i måneden. Det er 2.880 kroner om året. Hvis disse 240 kroner i stedet investeres i en almindelig investeringsforening, fx en billig og bred indeksforening, har du om 20 år 120.000 kroner.

Tænk så hvad det kan blive til hvis du laver madkasser, cykler mere og tager en “café date” hjemme now and then. The magic of ‘renters renter’.

Links

Budget fra Råd til Penge
Budget fra Tænk Penge
Hvordan kommer man i gang med at investere?

 


Husk at du kan forudbestille de to første bøger i vores bogserie om privatøkonomi og investering med rabat helt frem til slutningen af august.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: