Close

Platforme

At vælge rigtigt

I valget af børsmægler (platform) er der flere ting at overveje: hvor ofte du handler, hvilken type værdipapirer der har din interesse (aktie/fonde, danske/udenlandske) og hvor mange penge du har til rådighed. Det gør alt sammen en forskel. Men det er dog ikke sikkert, at du ved alt dette på forhånd, eller kan forudsige hvordan du vil agere på aktiemarkedet i praksis. Måske tænker du, at du vil handle sjældent og kun danske aktier, men ender med at handle ofte og primært amerikanske aktier. Der er derfor ikke noget i vejen med at vælge en hvilken som helst børsmægler, købe en aktie og en fond, så er du i gang, også med at blive klogere. Det er stort set omkostningsfrit at åbne en konto og gøre nogle få handler, og der er større chance for et godt børsmægler-match, når du har dannet dig egne erfaringer. Så kan du altid tilføje/udskifte børsmægler senere. Vær dog opmærksom på, at der er et gebyr ved flytning af en konkret aktiepost mellem depoter, hold det derfor med fordel simpelt i starten.

Men hvad kan jeg vælge mellem?

Selvom man sagtens kan investere via egen bank, er særligt tre online børsmæglere populære blandt private investorer. De tre er Nordnet, SaxotraderGo og DeGiro.

Vil du foretage relativt få handler med et langsigtet perspektiv og primært i fonde, er Nordnet oplagt. Den relativt høje minimumskurtage (29 DKK) opvejes af den brugervenlige overflade og deres særdeles attraktive værktøj ‘månedsopsparingen’ hvorigennem du fuldstændig kurtagefrit kan købe op til fire fonde månedligt igennem. På Nordnet har du kun adgang til i alt otte børser heriblandt de skandinaviske, New York Stock Exchange og tyske Xetra.
Vil du handle meget og primært i skandinaviske aktier, vælg da Saxotrader eller Alm. Brand Bank. Her er ingen minimumskurtage men betales blot 0,1 procent i kurtage. Der skal dog på SaxoTraderGo købes for minimum 1.000 DKK ad gangen ligesom platformen kræver et startindskud på 10.000 DKK for at oprette en konto (du kan dog hæve hele beløbet igen dagen efter). SaxoTraderGo havde tidligere et inaktivitetsgebyr som dog blev ophævet 2. september 2018 og ikke længere er aktuelt.
Vil du handle amerikanske aktier, vælg da DeGiro, hvis besvær vedrørende skatteindberetning er midlertidig og opvejes af den ekstraordinært lave kurtage på amerikanske aktier. Hvis du køber en portion aktier for 10.000 DKK betales sølle 4,50 DKK i kurtage hvilket også gælder ved salg. På både SaxoTraderGo og Degiro har du adgang til alle børser. Det er gratis at oprette konto og depoter alle tre steder, og der er ingen depotgebyrer.

Er din prioritet at have adgang til rådgivning samt have hele din økonomi samlet et sted, vælg da din egen bank. Hvis du vælger denne løsning kan det være hensigtsmæssigt at holde øje med, om de udvalgte investeringsprodukter, som banken investerer i, er konkurrencedygtige på gebyrerne. Fordele ved at investere gennem egen bank er en potentielt bedre pris på diverse andre bank- og forsikringsrelaterede produkter, et overblik over din samlede privatøkonomi samt den rådgivning, der naturligt følger med. Vær dog opmærksom på, at en bankrådgiver er bankens mand. Ikke din.

Af almindelige banker kan særligt Alm. Brand Bank fremhæves som fordelagtig idet de har indgået en partnerskabsaftale om SaxoTraderGo platformen, som nu tilbydes til alle Alm. Brand Banks kunder. Dette er en særdeles professionelt udformet platform.

Stadig i tvivl?

Hvis du stadig er i tvivl om, hvilken børsmægler der passer bedst til dig og dine investeringer, er der altid hjælp at hente i online investerings-communities som Børsens Aktienetværk.